Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Historie z kuchni: tagliatelle, rigatoni, papardelle, czyli pasta i basta

17 kwietnia, 17:3018:30

napis "historie z kuchni" i grafika makaronu

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych „smacznych” tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowie Sławomir Walkowski w cyklu „Historie z kuchni”. 

Tytuł trzeciego wykładu to „Tagliatelle, rigatoni, papardelle, czyli pasta i basta”. Ile jest rodzajów makaronu, gdzie powstał, kto skomponował najsławniejsze makaronowe dania – o tym już w kwietniu. 

Sławomir Walkowski – dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika „Pielgrzym”. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich „Wielkie polowanie” oraz „Niezłomny”, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.

Na wykład zapraszamy 17 kwietnia o 17:30.
 

Details

Date:
17 kwietnia
Time:
17:30–18:30
Event Categories:
, , ,

Venue

Sopoteka
Tadeusza Kościuszki 14
Sopot, pomorskie 81-704 Poland
+ Google Map
Phone
500663485
Skip to content