Ładowanie Wydarzenia

« All Events

  • To wydarzenie minęło.

Historie z kuchni: zagraniczne potrawy z PRL-u

12 czerwca, 17:3019:00

napis "historie z kuchni" i ilustracje dań

Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych „smacznych” tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowiada Sławomir Walkowski w cyklu „Historie z kuchni”. 

Tytuł piątego wykładu to „Zagraniczne potrawy z PRL-u”. Placek po węgiersku, ryba po grecku, schab po hawajsku, fasolka po bretońsku. Skąd się wzięły i ile mają wspólnego z krajami, z których podobno pochodzą? O tym 12 lipca o godzinie 17:00 w Sopotece. 

Sławomir Walkowski – dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika „Pielgrzym”. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich “Wielkie polowanie” oraz “Niezłomny”, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.

Wydarzenie odbędzie się w ramach projektu „Miasto Seniora” finansowanego ze środków miasta Sopotu.

 

Szczegóły

Data:
12 czerwca
Godzina:
17:30–19:00
Kategorie Wydarzenie:
, , , ,
Skip to content