- To wydarzenie minęło.
Historie z kuchni: zagraniczne potrawy z PRL-u
12 czerwca, 17:30–19:00
Event Navigation
Jak powstała pizza, skąd wzięły się pierogi, czy zrazy to polska potrawa, kto wymyślił makaron i czy fasolka po bretońsku faktycznie pochodzi z Bretanii? O tym i o wielu innych „smacznych” tematach, o wielkich kucharzach, słynnych restauracjach i kultowych potrawach opowiada Sławomir Walkowski w cyklu „Historie z kuchni”.
Tytuł piątego wykładu to „Zagraniczne potrawy z PRL-u”. Placek po węgiersku, ryba po grecku, schab po hawajsku, fasolka po bretońsku. Skąd się wzięły i ile mają wspólnego z krajami, z których podobno pochodzą? O tym 12 lipca o godzinie 17:00 w Sopotece.
Sławomir Walkowski – dziennikarz przez lata związany z rozgłośniami Radio Arnet, Radio Plus i Radio Gdańsk, obecnie felietonista dwutygodnika „Pielgrzym”. Magister historii i wielbiciel literatury oraz filmów science-fiction, autor książek wojenno-morskich “Wielkie polowanie” oraz “Niezłomny”, pasjonat gotowania, jedzenia i podróżowania, żeglarz, narciarz i zapalony rowerzysta.
Wydarzenie odbędzie się w ramach projektu „Miasto Seniora” finansowanego ze środków miasta Sopotu.